Workshop i Knivsta

Högstadielärarna Tommy Nygren och Ida Svantesson diskuterar med Åsa Spolander

Så var det dags att hålla Webbstjärnans workshop i WordPress igen. Sju snabblärda och engagerade lärare i Knivsta från lågstadiet till gymnasiet plus ett skolbibliotek fanns på plats. IT-strategen och läraren Åsa Spolander hade bjudit in kollegorna till dagen. I Knivsta satsar man på kompetensutveckling för lärarna. Kommunen blev t.ex. årets PIM-kommun 2011. Detta märkes ju så klart på workshopen. Vi gick snabbt igenom WordPress olika funktioner och alla hängde med. Åsa och Helena räknade ut hur man enkelt kan lägga till filer på sin webbplats. Det är bara att dra in filerna i mediabiblioteket och sedan lägger man dem i inläggen eller på en sida via ladda upp/infoga. Snabbt och enkelt får man sin egen lilla molntjänst.

Gymnasieläraren Helena Sandgren fixade WordPress utan problem.

Vi pratade också en del om hur Åsa gör för att sprida inspiration och tips till lärarna på skolorna. Ska man göra en IT-blogg till, när det redan finns så många fina som vi inte hinner titta på? Just nu testar Åsa att jobba med Facebook. Hon har skapat en grupp och lagt till kommunens lärare (fördel med en liten kommun). Hennes förhoppning är förstås att det inte bara ska bli hon som kommer med tips, utan att alla bidrar. Ju enklare, desto bättre förutsättningar att lyckas. I Sollentuna har vi just fått tillgång till Google+ via  Google apps som vi kör i skolorna. Kanske vi kan göra något liknande där. I slutet av dagen kom det också en del frågor om upphovsrätt och vad man får göra och inte. Vi pratade t.ex. om bokomslag och om man får använda dem i bokbloggar. Kristina Alexanderson försöker reda ut begreppen på sin blogg. Det är verkligen inte lätt. Vi får göra som Helena föreslog, helt enkelt alltid fotografera en person som läser boken. Här kommer dessutom ett tips på en bra sida om copyright för bloggare som jag fick av Andreas Nordh, skolbibliotekarie i Märsta. Lunch åt vi förresten på världens mysigaste Särsta värdshus. Så här trevligt hade vi

Monika, Marianne Helena och Åsa lunchar på Särsta världshus

Gymnasieläraren David Scodavolpe tänker börja med något enkelt och opretentiöst med sina elever för att komma igång.

Monica Moreus vill göra en litteraturblogg till skolbibliioteket. I bakgrunden sitter Marianne Frenne och funderar på en klassblogg till 8:orna.

Det här inlägget postades i Webbstjärnan, Workshops och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *