Lärare lär varandra it

lyder rubriken på tidningen Skolvärldens senaste inslag på deras webbTV. I inslaget berättar jag lite kort om vikten av att lärare samarbetar för att skolans it-satsningar ska lyckas. Inslaget kan du titta på här. Skolvärlden ville egentligen intervjua mig om hur jag har arbetat med historiska rollspel i undervisningen. Men tyvärr ville jag inte prata så mycket om de,  eftersom det senaste projektet omfattar en forskningstudie med en massa elever som jag inte har undervisat och som behöver vara så anonyma som möjligt. Därför blir inslaget lite väl kortfattat. Men vill ni veta hur man gör den här typen av uppgifter rekommenderar jag bloggen Ikt och sen då. Där både jag och Anna Lotta Elg skriver om hur vi har arbetat med olika projekt. Givetvis måste ni också läsa Lars Santelius Northeimdagböckerna.

För att återgå till vikten av att lärare samarbetar kring olika it-projekt så har Omvärldsbloggen just dragit i gång en serie om hur de utvidgade kollegiet fungerar på och utanför nätet. Dessutom har samma blogg en intressant artikel om hur man tänker i Danmark just nu. Där tycks de inte väja för att it i skolan omfattar en lång och komplex förändringsprocess. Just lärares möjlighet till samtal om hur it används bäst lyfts fram som en nyckelfaktor tillsammans med tillgången på bra digitala läromedel.

Just nu tycker jag att olika sociala nätverk fullständigt svämmar över av tips om olika appar och program som kan användas i olika pedagogiska sammanhang, främst för att presentera kunskap. Det är verkligen bara att googla om man vill veta mer om något verktyg. Det är en fantastisk resurs, men om jag fick önska skulle jag vilja ha ett större fokus på ämnesdidaktiska frågor. Ibland läser jag exempelvis den här trevliga webbsidan om brittisk historieundervisning. Tänk om ämneslärare tillsammans kunde utveckla våra ämnesföreningars hemsidor på ett liknande sätt. Historielärarnas förening ser ut så här idag. Ansatsen finns men det krävs förstås ett större engagemang från många fler lärare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *