Kom igång på fem minuter

Det är verkligen inte svårt att starta en blogg. Det tar bara några minuter Här får du lite tips om WordPress och Google sites, verktyg som jag använder. Titta på de korta  instruktionsfilmerna som jag har gjort med hjälp av gratisverktyget Jing .

WordPress

WordPress är ett av världens populäraste verktyg. Det är från början ett bloggverktyg och gratisversionen fungerar också bäst som blogg. Tävlar du i Webbstjärnan får du gratis tillgång till köpeversionen. På Webbstjärnan finns också deras guide Skapa en webbplats med WordPress , ett absolut måste för nybörjaren som snabbt vill komma igång med verktyget.

Gratisversionen WordPress.com fungerar också utmärkt. Du kommer igång på ett par minuter om du följer instruktionerna på hemsidan.  En nackdel med gratisversionen är att du inte kan lägga till flera användare och det kanske du vill om du exempelvis ska göra en klassblogg. Frågan är om inte Blogger som multimediabyrån rekommenderar är mera lättanvänt.

Instruktionsfilmer om WordPress

Här kommer instruktionsfilmen för den absoluta nybörjaren i WordPress.

Webbstjärnan har gjort en film om min första blogg, Skrivbloggen som jag och klassen tävlade med 2010. Titta här hur jag tänkte kring det arbetet när jag var nybörjare.

WordPress är också ett mycket bra verktyg för dig som vill göra en klassblogg. Josefs Sahlins  Tegelbobarn är ett exempel som börjar bli klassiskt. Webbstjärnan har också gjort en film om hans blogg och hur den är uppbyggd. En mycket bra introduktion där du också får konkreta tips om hur man kommer igång.

WebbstjärnanAv admin | Publicerad: maj 4, 2011

Filmerna ovan är producerade av Social Video Production och licensierad under Creative Commons. Filmen får spridas och bearbetas enligt villkoren Erkännande – Dela lika

Kom igång med Google sites på 5 minuter

Ett annat verktyg jag använder är Google sites. Det räcker med att du har en g-mail så får du tillgång till Google sites. Verktyget är lite väl enkelt ibland, men oslagbart om man vill komma igång snabbt och dela sidan med sina elever. De måste bara ha en g-mail. Layouten är begränsad och det är lite krångligt att få till en bra struktur. Men kommer man över de första pucklarna så fungerar sitesen helt ok. Det är alltså enkelt att lägga upp sidor för alla elever och  dela sidan med dem. Om man vill dela med föräldrar krävs dock att de också har en g-mail.

Här kommer två filmer om Google sites. I den första beskriver jag hur man kommer igång. I den andra visar jag hur man får till en enkel struktur. Bägge är gjorda med gratisprogrammet Jing så de är exakt 5 minuter långa.

Här kommer filmen om strukturen

Blogger och Weebly

Multimediabyrån, har utmärkta kurser i hur man använder Blogger och Weebly. Båda är lättanvända och fungerar bra. En stor fördel med Weebly är att det är enkelt att bygga blogg eller hemsidesportaler. D.v.s alla elever i en klass kan få en egen hem- eller bloggsida på en gemensam sida. Kolla in detta underbara exempel som Anna Lena Ekström och hennes elever bjuder på. Och lägg märke till hur elegant Anna Lena har löst problemet med anonyminiteten. Fröken och föräldrarna känner igen barnens skor och mössor 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *