Det bästa sättet att komma igång är att kolla in hur andra har gjort. Annars kan du ta en skoluppgift eller ett tema som du gillar, anpassa till bloggen och utnyttja sedan de pedagogiska effekterna av publicering och kommunikation maximalt. Det blir alltid bra.
Jag tar tacksamt emot tips om fler fina bloggar att länka till.
Klassbloggen är perfekt för yngre elever. Den fyller två huvudsyften. Den informerar elever och föräldrar om vad som händer i skolan (ersätter veckobrevet). Den visar också upp vad som händer i skolan. Eleverna lägger upp olika sorters arbeten på bloggen som föräldrar och andra kan ta del av. Det finns mängder av fina exempel på klassbloggar. Tegelbobarn av Josef Sahlin och hans lågstadiebarn på Årstaskolan har inspirerat många runt om i Sverige. Josef pratar ofta om just kalenderns betydelse. Han använder ingen annan kalender än den som ligger på sidan. Josef bygger i wordpress. Under fliken verktyg kan du se honom prata om sin blogg.
Det finns också fina exempel från mellanstadiet exemeplvis 4:ans klassblogg av Elisabet Jagell är byggd i blogger med en underbar layout. Anna Lena Ekströms 6:or som bygger hemsidor i Weebly är ett strålande exempel på hur man kan använda bloggen som en portiofolio.
Storyline passar fint på bloggen. Revolutionsbloggen är ett exemepel Northeimsdagböckerna ett annat. Konceptet kan utvecklas hur mycket som helst. Man kan arbeta med rollspel och film som ett alternativ till dagbokstexter. Förra årets vinnare webbstjärnans klass 1-5 berghemskolans medeltidsbloggar är toppen. Fördelarna är alltså många. Den pedagogiska potensialen är enorm. Metoden ger ett både roligt och effektivt lärande.
Gamla godingar piffas lätt upp med hjälp av bloggen. Den klassiska robinsonaduppgiften ”Ön” där elever skulle genomföra olika uppdrag strandsatta på en öde ö ser vi nu på webben som t.ex. ”expedition Augustenborg” Uppgiften känns genast både mer modern och relevant.
Ämnesbloggar
Det finns hur många sätt som helst att blogga inom ett ämne. Korta små bloggar som bara lever en lektion eller stora klassbloggar där allt som görs under ett läsår, eller mer, kan samlas. Det är bara att prova sig fram.
NO är ett populärt bloggämne. Anette Alex har skapat ett ”typisk” NO-blogg som fungerar fint som inspiration. Jag gillar verkligen hennes sätt att använda You-tube som resurs och hennes arbete med facebook.
Språk: Det borde krylla av fina språkbloggar därute. Kommunikation är ju både språket och bloggens hjärta. Jag måste bara få tid att leta. Ett par fina exempel har jag i alla fall. Ett projektarbete i franska, Bonjour Stockholm, avancerad, men själva tänket fungerar för alla språk på alla nivåer. Varför inte blogga inom ramen för e-twinning. The English Galaxy är en resurs för högstadieelever och andra som läser engelska.
Årets vinnare i Webbstjärnan klass 6 – 9 är en matteblogg där eleverna löser olika uppgifter som de får av sin lärare. Det är roliga och kreativa uppgifter som många mattelärare säkert kan inspireras av.
Litteraturbloggar går också att göra på många olika sätt. Kristina Alexanderson satte standarden med sina bloggar ”http://attbesokaenroman.se/” om Låt den rätte komma in. Idén snappades upp av Öpedagogen Marie Andersson som har gjort en helt egen och charmig variant med bloggen Detektiven Emil och vi.
Ett enkelt sätt att komma igång är att samla recensioner och andra typer av texter kring det eleverna läser. Min egen skrivblogg är ett exempel på det och det finns många fler.