Citat, citat, citat ur Jan Guillous klassiker Ondskan

Jag älskar citat ur litteratur som  pedagogiskt verktyg. Min förebild är förstås Gunilla Molloy som oförtröttligt utvecklar metoder för att stimulera och förbättra barns litteraturläsning. Med en klassiker som Reflekterande läsning och skrivning har hon förmodligen påverkat svenskundervisningen på högstadiet mer än någon annan. Hennes metod är enkel. Eleven väljer citat ur boken hon eller han läser, kommenterar i en loggbok och sedan diskuteras citat och kommentarer i klassen. Jag gör som Gunilla men lägger alltihop på en blogg istället för att kopiera handskrivna utdrag ur en läsdagbok.

Resultatet blir att på bloggen får alla visa upp sina citat och kommentarer. Alla i klassen kan också välja att kommentera ett citat. Det behöver inte göras direkt i klassrummet utan eleverna får tid att tänka efter. Blyga och tillbakadragna elever får bättre möjligheter att höras. En av Gunillas viktigaste drivkrafter är att skolans värdegrund med det demokratiska uppdraget ska genomsyra undervisningen. Bloggen underlättar  det arbetet för mig. Titta in på bloggen 9B läser Ondskan (numera ett arkiv) Väl valda citat och kloka personliga reflektioner ger i alla fall mig en helt ny dimension till läsningen av Ondskan. Och tro mig, jag har läst den några gånger :). Bloggarna finns inte längre, men vill du kolla in citaten så ligger ena klassens arkiverade på bloggen Superstarmedia.se

Det här inlägget postades i Litteraturblogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *