Webbplatser som grupparbete

Foto Kristian Wiklund Flickr.com

Arbetsområdet Nordens Basnäringar och miljö i SO redovisades med hjälp av webbplatser som byggdes i Google sites. Arbetsområdet brukar planeras som en gruppuppgift. Så det nya med arbetssättet var egentligen att redovisningen skedde i form av en hemsida. Elevarbetena finns här

Eleverna delades in i grupper och fick instruktioner om hur man bygger en hemsida i Google sites. Ingen av eleverna hade gjort detta förut. Att lägga upp webbplatsen var roligt, men då arbetssättet var nytt tog det lite tid. De hade tre veckor på sig och eftersom det var terminens tre sista veckor blev tidsgränsen absolut.

Förutom ämnesinnehållet skulle webbplatsen innehålla vissa obligatoriska moment:
o En gemensam planering
o Hänvisningar till källor och bilder
o Minst en film inbäddad från, exempelvis You tube med en kort presentation och kommentar.
o Bilder som ni får använda enligt avancerat bildsök på Google med källa.
o Ett självrättande test som ni har utformat själva och som era kamrater ska testa sig på. Prova mitt exempeltest ”Frågesport Norden”
o Diagram och kartor som ni kommenterar
o En bloggsida där ni gör följande inlägg: Reflektioner över arbetet, positiv respons och tips på kamraternas bloggar samt en utvärdering över arbetssättet.

Svårigheten att få grupperna att arbeta tillsammans och inte dela upp allt arbete mellan sig försvann inte med det här arbetssättet. Tvärtom, alla satt ju och arbetade vid sin egen dator. Men däremot blev det tydligt för alla i gruppen vem som gjorde vad. Man uppmanade varandra att följa den gemensamma planeringen och brister i densamma blev också uppenbara.

Foto: Library of Congress Mediawiki

Eleverna har kunnat gå in och ändra i varandras texter, men den möjligheten utnyttjade de väldigt sparsamt. Och när det hände var det väldigt säkra elever som gick in och rättade till ett stavfel eller hjälpte till med någon teknisk funktion.

Webbplatsen som genre kräver interaktivitet och ett utvidgat textbegrepp med mycket bilder, diagram och filmer för att den ska väcka intresse. Det passar också bra att presentera lite lättsamt material som listor och quiz. Många elever tyckte att det är roligt att göra pyssel som ett quiz eller ett korsord och det blev också en möjlighet för elever som har svårt att hantera stora mängder fakta att bidra och göra något som kamraterna uppskattade.

Redovisningen
Eleverna skulle surfa runt på varandras webbplatser och bl.a. kommentera på bloggar och göra quiz. Detta fungerade inte så bra främst p.g.a. tidsbrist men också eftersom det inte fanns någon kontroll på att de verkligen gjorde det.

Vi avslutade arbetsområdet med en gemensam genomgång av alla webbplatser i klassen. Jag visade platserna via projektorn också analyserade vi tillsammans vad som fungerade bra och mindre bra i den här genren. Vi kommenterade inte innehållet så mycket utan fokuserade på bildanvändning, sidstruktur, texthantering etc. Eleverna uppskattade att få visa upp ich diskutera sin webbplats.

Hur gick det då?

Alla grupper utom en fick ihop en webbplats som fungerade som det var tänkt. Den grupp som inte lyckades hade samarbetssvårigheter som förvärrades av att två av tre i gruppen var sjuka under en tid.

Foto: Martàinn Mac Dhomhnaill Flickr.com

Två grupper färdigställde en webbplats helt enligt anvisningarna ovan med bloggsida och allt nämligen energi och Energibloggen x D. Att de grupper som lyckades bäst hade energi är kanske ingen slump. Eleverna hade läst både om energi och miljö i NO. De hade alltså bättre förutsättningar att föra en diskussion. Den ena gruppen har också inspirerats av den andra vad det gäller sidans uppbyggnad.

Lär de sig mer?

Ett problem med publicistiska arbetssätt är att själva tekniken tar tid och energi från kunskapsinhämtningen. Och utan kunskap blir förståelsen sämre och osäkerheten kring sammanhang och analys större. Men å andra sidan får eleverna tillgång till varandras arbeten och de kan hela tiden ta del av goda exempel. De måste också bearbeta sina kunskaper på ett annat sätt än när det läser på i boken till ett prov.

Troligen leder själva involverandet till att de minns sina kunskaper bättre och att det i sin tur ger en förförståelse inför gymnasiestudierna. Till sist tycker alla elever oavsett tidigare kunskapsnivå att arbetssättet är roligt och det motiverar till att försöka och att göra sitt bästa.

Ett öppet arbetssätt

De två webbplatserna om energi är exempel på hur eleverna inspireras av varandra under arbetets gång. Den ena gruppen har kopierat den andra gruppen struktur. Detta väldigt öppna arbetssätt ställer nya krav på bedömning. Personligen tycker jag mig märka att bedömningen blir mera formativ. Som lärare måste jag följa processen noga och ge mycket feedback under arbetets gång.

Vad tyckte eleverna?
transport och handels startsida reflekterar eleverna över uppgiften och sammanfattar samtidigt många av eleverna synpunkter på ett bra sätt. De tycker att de har lyckats bra med en svår uppgift. Allt är inte klart och mycket kunde ha blivit bättre men vad kan man begära på tre veckor. Surfa runt på sidorna och titta själva. Enklast är att gå in under Fröken Cillas resurssida och sedan vidare under flikarna webbplatser av …

När jag själv tittade runt så såg jag att de ändå har fått ihop ett fint arbete. Men interaktiviteten har inte riktigt hunnits med. Det är inte så många som har gjort varandras frågesporter och blogginlägg har inte kommenterats. En webbplats måste få Vad tyckte eleverna ”leva” längre än tre veckor. Hur kommer vi ifrån tänket med nya arbetsområden en gång i månaden?

Det här inlägget postades i Digitala arbetssätt, Webbplatser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *