Webbstjärnan och loggan

Jag tävlade i Webbstjärnan tillsammans med min klass, 7B, förra året och det är därför jag skriver det här inlägget idag. Den ena ledde som så ofta till det andra. Att bygga webbplatser var så kul att jag ville få mer tid, alltså sökte jag projektpengar tillsammans med mina kollegor. Av bara farten bad jag också min rektor att få gå en kurs i ikt inom ramen för lärarlyftet. Och här sitter jag nu, mitt på blanka onsdagseftermiddagen och bloggar.

Det enda som är lite jobbigt med Webbstjärnan är att de kräver att deras logga finns i tävlingsbidragen. Detta är ett tävlingsbidrag och ser ni någon logga. Nej just det. Varför får jag den inte att öppna sig? Den blir bara ett sådant där retsamt litet rött kryss. Klicka gärna på krysset nedan. Länken funkar perfekt. Förra året höll vi för övrigt på att bli diskvalificerade därför jag inte fixade att få dit loggan. I år är jag ute i god tid så det ordnar sig nog.

Jag passade i alla fall på att uppdatera sidan ”Om tävlingsbidraget” (se länken 8B:s skrivblogg) till årets tävling  Så här skrev jag:

Skolarbete och inlärning är en lång process. Man talar gärna om att eleven ska få syn på sitt lärande och det tar tid. Högstadieelever arbetar mot kursplanens mål i fyra år från år 6 till år 9, en fjärdedel av deras liv.

En blogg kan tyckas vara motsatsen till en lång och ofta mödosam lärprocess. Bloggare skriver snabba, korta inlägg om det som händer just nu. Ständiga uppdateringar är ett måste, annars blir bloggen snabbt ointressant.

Men en blogg synliggör inte bara den snabba tanken utan också en utveckling. Mediet är fantastiskt på så sätt att det inte bara ser framåt utan också arkiverar och dokumenterar det som varit. Till skillnad från ett vanligt arkiv kan man spara hur mycket som helst och  materialet är både  lätttillgängligt och synligt.  

Bloggen följer med genom högstadiet

Tack vare Webbstjärnan klev 7B över tröskeln och började publicera sig på nätet 2010. De värsta teknikhindren är nu undanröjda och eleverna, numera 8B, känner sig trygga och bekväma med sin webbplats. Att lämna skrivbloggen ensam ute i cyberrymden vore ett enormt slöseri med tid och kraft.

 Klassen fortsättar att publicera sig här. Vi lägger lägger till nya svårare textgenrer som krönika och referat och det kommer film. Helenelundsskolans fantastiska bildlärare Anders Skarin har sin filmkurs efter jul i 8:an. Resultatet hamnar så klart här. Personligen ser jag redan fram emot novellerna och diktboken som kommer i 9:an.

Tänk att få sin skrivutveckling dokumenterad på det här viset. Det känns så nytt och spännande. Jag får visa upp mina fantastiska elever men det bästa av allt. Alla i hela världen är välkomna att följa med på resan 🙂

Ingen logga här inte. Men titta till höger. Där är den!

Det här inlägget postades i Klassblogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *